← Назад


Истини и митове за подсладителите

Заместителите на бялата кристална захар от известно време предизвикват доста полемики и поляризирани дискусии. Право на мнение имат всички, разбира се, но е добре първо да се запознаем подробно с действителността. Вижте кои са истинските факти и кои са легендите, разпространявани за изкуствените подсладители и преценете сами.

Какво представляват подсладителите? Съществуват четири основни и най-често използвани вида - аспартам, ацесулфам, захарин и сукралоза. Те всички имат различен състав, но подобно приложение. Стотици пъти по-сладки от обикновената захар и в същото време значително по-нискокалорични. Те се използват в огромен набор от хранителни изделия, напитки, дори козметични и лекарствени продукти. Само аспартамът може да се срещне в над 6000 продукта на американския пазар и още повече на световния. Съставна част са в повечето диетични заместители на познатите храни.

 

Основно притеснение представлява твърдението, че тези вещества могат да предизвикат нежелани странични ефекти. Истината е, че откакто е открит всеки един от тези четири подсладители, учени провеждат неуморно тестове и търсят и най-незначителната връзка между двете явления. Нито едно проучване не е успяло да докаже със сигурност вреда от приемането на въпросните вещества. Американската Агенция по храните е всеизвестна със стриктните си правила за безопасност на храните. Според нея четирите подсладителя са напълно подходящи за прием в количества, които трудно можем да надвишим в ежедневната си диета. Да вземем за пример аспартама, чийто допустим дневен прием е 50 милиграма за всеки килограм телесно тегло. 68-килограмов човек би трябвало да изпива над 20 кенчета диетична безалкохолна напитка, за да успее да достигне този лимит. Невъзможно, нали? Всъщност в много хранителни продукти и напитки на пазара се съдържат пренебрежителни количества подсладител, така че той да не представлява каквато и да е заплаха за организма.

Заместителите на захарта дори разполагат с известни предимства - помагат при следенето на калорийния прием, ограничават резките скокове на кръвната захар, подобряват вкуса на някои продукти. И изобщо не пречат на напитките на Party Drinks да бъдат полезни. Само 100 мл от негазираните коктейли със страхотни плодови вкусове съдържат 15% от необходимото дневно количество Витамин С, Витамин В6, фолиева и пантотенова киселина.

 

Съществува едно универсално правило - организмът сам показва от какво има нужда. Заместителите на захарта ни позволяват да се насладим на любимите си вкусове без капка вина. Подсладителите са безвредни, но като всичко останало, би трябвало да се приемат с мярка.
 

Разгледайте разнообразието от напитки Party Drinks и се освежавайте с любимата си напитка без притеснения.